Pijnpieken
Ondanks de behandeling van de pijn met (sterke) pijnstillers kunnen pijnpieken (doorbraakpijn) optreden. Deze pijn wordt in een paar minuten heel hevig en duurt gemiddeld ongeveer een half uur tot een uur.
Doorbraakpijn komt bij meer dan de helft van de patiënten met pijn bij kanker voor. Waardoor het ontstaat, is niet helemaal bekend. Doorbraakpijn kan bij alle vormen en stadia van kanker optreden, maar vooral bij vergevorderde ziekte en bij uitzaaiingen in de botten.
Plotseling begin | Piek na 3 minuten |
Korte duur | Gemiddeld 30 – 60 minuten |
Frequentie | Gemiddeld 4 keer per dag |
Doorbraakpijn is niet bij iedereen hetzelfde en er kunnen op 1 dag ook verschillende soorten doorbraakpijn optreden.
2 Soorten:
- Doorbraakpijn bij een beweging of activiteit. Dit kan verwacht zijn (lopen, uit bed stappen, gewassen worden) of onverwacht (hoesten, toiletbezoek)
- Spontane doorbraakpijn die zelfs in rust kan ontstaan en helemaal onvoorspelbaar is
De invloed van doorbraakpijn
Doorbraakpijn heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn/haar omgeving. Het bespreken, meten en behandelen van doorbraakpijn is van groot belang.
Behandeling
Voordat doorbraakpijn behandeld wordt, moet de basispijnstilling voldoende zijn. Dit betekent meestal dat er niet meer dan 4 pijnpieken per dag optreden. Als het kan moet de oorzaak behandeld worden. Soms is doorbraakpijn te voorkomen door bepaalde bewegingen niet te maken of bepaalde activiteiten niet of anders te doen. Naast pijnstillers zijn ook behandelingen zonder medicijnen mogelijk.
Pijnstillers die bij doorbraakpijn worden voorgeschreven zijn er in 2 vormen:
- Tabletten of capsules die na ongeveer 30 tot 40 minuten werken en ongeveer 4 uur lang doorwerken
- Pijnstillers die via het slijmvlies in de mond (de wang of onder de tong) of de neus door de patiënt zelf worden toegediend. Deze werken na ongeveer 10 tot 15 minuten en werken ongeveer 1 tot 2 uur door.